Patient power

Patient power. Hét thema van het KNMP-voorjaarscongres waar we ons gezamenlijk voortdurend voor inspannen. Het draait om de patiënt als partner in het zorgproces. De patiënt centraal stellen betekent zorg verlenen vanuit het perspectief van de patiënt en hem betrekken bij zijn behandeling. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar er is op dat vlak nog veel te doen. Zorgverlener en patiënt moeten gelijkwaardige gesprekspartners zijn.

Om zo ver te komen, zijn er goede randvoorwaarden nodig. Sommige patiënten hebben ondersteuning nodig om die centrale positie goed te kunnen innemen. Heldere voorlichting is daarbij onmisbaar. Dat is precies wat apotheker Herbert Klaij doet: hij neemt persoonlijk de tijd om de noodzaak van de PCOT-test voor de nierfunctiewaarde uit te leggen aan de patiënt.

Paul van Bakel pleit voor deelname van apothekers in de WMO-overleggen en korte lijnen met de wijkverpleging. Niet ieder apart, maar samen de zorg rond de patiënt organiseren is zijn devies. Met deskundig advies aan de wijkverpleging voor inzet van de juiste hulpmiddelen. Dat zal CZ-zorginkopers als muziek in de oren klinken. Pilots hebben aangetoond dat complexe wonden aanzienlijk sneller genezen met inzet van een stepped-care zorg. De inkoop van wondmiddelen gebeurt via geselecteerde leveranciers, waaronder ApotheekZorg. Deze kan de middelen desgewenst via de ‘apotheker om de hoek’ leveren, dicht bij de patiënt.

Bij Mosadex Groep staan we natuurlijk pal voor de juiste medicatie op het juiste moment. Bij zorgorganisatie Marente in de Bollenstreek kunnen ze daar nu op rekenen. Mede dankzij de invoering van NCare is de medicatieveiligheid weer een stap dichterbij. En juist voor die medicatieveiligheid blijft Mosadex Groep zich inzetten, op alle terreinen.


Ludwig Castelijns