Van Heek Medical

Veilig werken bij diabeteszorg

Niet alleen voor mensen met diabetes is veiligheid van medicijngebruik een belangrijk thema. Dit geldt ook voor zorgverleners die insuline toedienen aan patiënten. Zij moeten hun werk op veilige wijze kunnen uitvoeren om prikaccidenten te voorkomen.

Wat is een prikaccident?

Bij een prikaccident komt bloed (of een andere lichaamsvloeistof) van de ene persoon in het lichaam van een ander, via een scherp voorwerp zoals een injectienaald of scalpel. Is deze persoon besmet met bijvoorbeeld hepatitis B, hepatitis C of hiv? Dan bestaat er een besmettingsrisico.


Wat kan de apotheek betekenen?

Ook thuiszorgmedewerkers en mantelzorgers helpen vaak mensen met diabetes bij het toedienen van insuline. Wat kunt u als apotheker voor hen betekenen om prikaccidenten te voorkomen? Kijk proactief mee met uw patiënten en geef aan wanneer het beter is om veilige naaldsystemen en –lancetten uit te geven dan de reguliere pennaalden. Gaan zij starten met het gebruik van de veilige naalden? Informeer uw collegazorgverleners hierover en biedt hen aanvullende trainingen en persoonlijke begeleiding door leveranciers zoals Van Heek Medical.

Wat is er beschikbaar?

Sinds 2012 is het gebruik van veilige naaldsystemen verplicht. Alleen worden deze nog steeds niet overal ingezet. Daarom introduceerde Van Heek Medical voor haar eigen merk Betica een uitgebreide toolkit aan materialen om aandacht te vragen voor het risico op prikaccidenten en het belang van veilig werken. Bijvoorbeeld een e-learning, gebruiksinformatie en presentaties over preventie van prikaccidenten. Daarnaast heeft Van Heek Medical in november 2019 een nieuw product geïntroduceerd: Betica Dual Safety. Veiligheidspennaalden met een dubbele beveiliging.

Geïnteresseerd in het assortiment of ondersteunende materialen?


Neem contact op:

vanheek.com/ondersteuning

T 088 220 88 22

E info@vanheek.com

Wist u dat:

  • ongeveer de helft van alle prikaccidenten in het ziekenhuis gebeurt, een kwart in het verzorgingstehuis, verpleeghuis en thuis (thuiszorg)?
  • ook andere beroepsgroepen risico lopen? Zoals de tandarts, OK-assistent, politieagent, arts en laboratoriummedewerker.
  • prikaccidenten het meest voorkomen tijdens het opruimen van naalden? Ook hechten van wonden en afnemen van bloed zijn handelingen met een hoog risico.
  • mensen na een prikaccident risico lopen op besmetting met meer dan 20 potentieel gevaarlijke ziekteverwekkers, waaronder hepatitis B (HBV), hepatitis C (HCV) en hiv?
  • het sinds 2012 verplicht is om veilige naaldsystemen te gebruiken en het terugplaatsen van de dop verboden is? (Arbeidsomstandighedenbesluit 4.97)


Bron: diabetesfonds.nl en geaccrediteerde E-learning ‘Preventie van prikaccidenten’, 2019 Van Heek Medical.

Volgende artikel: Vijf vragen over prikaccidenten