Dé plek voor vraag en aanbod op de arbeidsmarkt binnen de apotheekbranche. Dat is Het Apotheekloket van Mosadex Groep. Een nieuw initiatief. Maar waarom? Wat is het doel en wat gaat het ‘onze apothekers’ brengen? We vragen het drie partijen die hier nauw bij betrokken zijn.

Renée Saes-de Leeuw

 • Accountmanager Het Apotheekloket
 • Werkte van 2013 tot 2019 bij ApotheekZorg
 • Getrouwd en mama van Oscar
 • Is een echte verbinder

Het idee is snel geboren

Al bij de eerste gesprekken over dit initiatief zit Jacco Pesser aan tafel. “Als coöperatiebestuur lieten we uitzoeken wat de opbouw van ons ledenbestand is. De conclusie is dat het aantal apotheken groeit maar niet het aantal apotheekeigenaren. Oftewel: een apotheekeigenaar krijgt steeds meer apotheken onder zijn hoede. Daarbij komt vergrijzing om de hoek kijken en krapte op de arbeidsmarkt. Dat maakt ons kwetsbaar als we geen actie ondernemen.”

Cupido is er niks bij

Het initiatief groeit uit tot een concreet project. Mosadex vindt in collega Renée Saes-de Leeuw de accountmanager, oftewel ‘het gezicht van Het Apotheekloket’. Renée: “Achter de schermen wordt het Mosadex-netwerk natuurlijk al jaren ingezet om posities in de apotheek in te vullen, maar duurzaam geborgd was het niet. De kracht van Het Apotheekloket is naar mijn mening dat we in kaart brengen waar vraag en aanbod in de markt is en dat we deze partijen met elkaar in contact brengen. We signaleren, begeleiden en adviseren. Eigenlijk doe ik aan relatiemanagement!”

Jacco vult aan: “Gek is dat niet, de vergelijking met een relatie. De samenwerking met een beherend apotheker of de overdracht van je apotheek is ook net als een huwelijk. Je moet investeren in elkaar, elkaar vertrouwen en bouwen aan een duurzame relatie. Ik roep mijn collega’s op om open te staan voor jonge apothekers. Onze beroepsgroep en daarmee iedere apotheker heeft er voordeel van.”

Eigen baas, of toch niet?

Mosadex staat voor de zelfstandige ondernemer. Maar welke ambitie heeft de nieuwe generatie apothekers en hoe maken we hen enthousiast over het ondernemerschap? Die vragen ontstaan al snel. Renée gaat daarom in gesprek met farmaciestudenten, o.a. van de landelijke studievereniging K.N.P.S.V.

Jacco Pesser

 • Apotheker sinds 1991
 • Eigenaar van negen Service Apotheken
 • Getrouwd met apotheker Mariska en vader van drie kinderen
 • Voorzitter coöperatiebestuur Mosadex Groep

K.N.P.S.V.

 • Afkorting voor Koninklijke Nederlandse Pharmaceutische Studenten Vereniging
 • De schakel tussen studenten en de beroepswereld
 • Vertegenwoordigd ook internationaal de Nederlandse farmaciestudent
 • Ellen en Elvira vormen samen met Inge, Bram en Eline het bestuur

Aan het woord zijn Elvira den Hertog (voorzitter) en Ellen van der Meer (penningmeester). Beide farmaciestudenten die na dit bestuursjaar aan de master beginnen. Ellen: “Tijdens de bachelor van de opleiding leren we over farmacie en processen in de apotheek maar niet over ondernemerschap. Daar komt nog bij dat de eerste fase van de studie geen stages biedt. De meeste studenten hebben een bijbaan in een apotheek maar dat is ook de enige mogelijkheid om een kijkje in de keuken te nemen.” Elvira: “We merken aan onze leden dat veel studenten zoekende zijn. Vanuit de landelijke studievereniging geven we ze handvatten door beroependagen en symposia te organiseren. Daar sprak ik eens een apotheker, zijn verhaal maakte me enthousiast en inspireert me nu om de openbare farmacie in te gaan. Ik durf namens medestudenten te zeggen dat er een grote behoefte is aan een platform zoals Het Apotheekloket.”

Drempels wegnemen en deuren openen

Ellen en Elvira erkennen hoe belangrijk het is om een goede match te hebben in de registratiefase. Ellen: “Tijdens de specialisatie tot openbaar apotheker ben je in dienst van de apotheek. Als er een goede klik is, helpt dat om stappen te maken ná de studie.” Volgens de K.N.P.S.V. kan Mosadex drempels wegnemen, studenten enthousiast maken voor de openbare farmacie én hiervoor het netwerk bieden. Een mooie uitdaging die apotheker Jacco onderstreept: “Ieders loopbaan wordt gevormd door mensen en partijen die je onderweg tegenkomt, door je omgeving. Mijn droom voor Het Apotheekloket is dat we een partij worden waar je tijdens het bewandelen van dat pad niet omheen kunt. Een partij die deuren voor je opent, of je nu net van de universiteit komt, al wat werkervaring hebt of richting je pensioen gaat en het goed wil overdragen. Het is toch je levenswerk!”

Over Het Apotheekloket

Het Apotheekloket is een initiatief van Mosadex Groep, Service Apotheek en NAPCO. De lancering van het digitaal platform vond plaats op het KNMP-congres in oktober 2019. Het is opgezet om farmaceutische professionals binnen de openbare farmacie met elkaar te verbinden. Voor opleidingsplaatsen, een vaste baan of overnametrajecten. Zo streven deze drie partijen naar toekomstbestendige farmacie.

Meer weten?