Diabetes

Eén van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland

Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes en wekelijks komen daar 1.000 patiënten bij. Onze zorgverleners komen daar dus vaak mee in aanraking. Ieder jaar is het op 14 november Wereld Diabetes Dag. Daarom besteedde Service Apotheek in november landelijk en lokaal aandacht aan diabetes. Hoe? De Service Apotheek-organisatie biedt haar aangesloten apotheken het Zorgthema Diabetes aan. 350 apotheken deden mee. Zij ontvingen een totaalpakket aan ondersteunende middelen zoals posters, een baliemat, social media berichten en elearnings voor het apotheekteam. Daarnaast organiseerde een flink aantal apotheken metingcontroledagen, ondersteund door de Service Apotheek-organisatie in samenwerking met ApotheekZorg of zelfstandig. Het doel? Meer patiënten het gemak van onze Diabetesservice laten ervaren. Diabeten hebben het al moeilijk genoeg.

Makkelijk online een afspraak plannen

De deelnemende apotheken ontvingen ook digitale ondersteuning. Bijvoorbeeld met de mogelijkheid om voor hun patiënten online een afspraak in te plannen voor advies over het omgaan met diabetes en hun persoonlijke situatie. 30 apotheken kozen hiervoor, goed voor in totaal 500 persoonlijke gesprekken. Het voordeel van online afspraken inplannen: minder administratie voor de apotheek en handig voor de patiënt.

Hulp bij evenementen in de apotheek

Via het eigen drukwerkportaal faciliteert Service Apotheek evenementen in de apotheek zoals de metingcontroledagen. Maar wist u dat er ook materialen voor patiëntenbijeenkomsten, insulinepencontrole en bloedsuikertesten worden aangeboden? De Service Apotheker bestelt eenvoudig gepersonaliseerd drukwerk, met de naam van de apotheek en de zelfgekozen data.

Nieuwe MFB

Er is een nieuwe MFB ontwikkeld ‘hulpmiddelen bij insulinegebruik’. Deze MFB helpt insulinegebruikers op te sporen die in de afgelopen zes maanden geen hulpmiddelen hebben gehaald, zoals naalden, lancetten en teststrips. Maar waarvoor wel vergoeding van deze middelen mogelijk is (via de lokale apotheek of ApotheekZorg). De apotheker kan patiënten wijzen op de diabetesservice, op het belang van regelmatig testen van glucosespiegels en het regelmatig vervangen van naalden en lancetten.

Volgende artikel: Veilig werken bij diabeteszorg